Liikunta osana ratkaisua opiskelijoiden hyvinvoinnille (OLL 21.5)
Kirjoitus aiemmin julkistettu OLL:n blogissa: Oscar Byman: Liikunta osana ratkaisua opiskelijoiden hyvinvoinnille - Opiskelijoiden Liikuntaliitto – OLL
Urheilu on aina ollut iso osa elämääni. Minulla on ollut nuorena mahdollisuus harrastaa erittäin monipuolisesti – eri lajeja, eri seuroissa, eri yhteisöissä ja koko ajan tutustuen erilaisiin ihmisiin. Urheilusta on jäänyt minulle käteen sekä terveelliset elämäntavat, elinikäiset ystävät että tapa irtautua arjesta ja purkaa stressiä.
Urheilu edistää fyysistä, henkistä ja sosiaalista hyvinvointia, rakentaa yhteishenkeä ja tarjoaa merkityksellistä tekemistä. Uskon, että mitä helpommaksi tehdään liikunnan harrastaminen ja aloittaminen, sitä useammat myös tekevät niin. Haluan tehdä töitä juuri sen eteen, että kaikilla olisi samat mahdollisuudet harrastaa ja rakastua urheiluun kuin minulla oli.
Opiskelujen aloittaminen uudessa kaupungissa on aina jännittävää. Minulle se tarkoitti aikanaan muuttoa Helsinkiin jättäen tutut ystävät ja yhteisöt taakse. Aina joukkuelajeja, pääosin futista, harrastaneena oli pelko, miten Helsingistä löytyisi sopiva jengi, jossa potkia palloa. Huoleni oli kuitenkin turhaa. Heti fuksisyksynä lähdin mukaan ylioppilaskuntani (SHS) urheilujaostoon – ja sain sosiaalisen pohjan ystävyyssuhteiden rakentamiselle vähitellen. Ja kuten sopii ollakin, moni silloin fuksisyksynä urheiluskenessä mukana ollut lukeutuu tänään läheisimpiin ystäviini.
Omaan kokemukseeni pohjautuen pidän erittäin tärkeänä, että Helsingin urheilupäättäjät ymmärtävät opiskelijoiden omien urheiluorganisaatioiden merkityksen.
Päättäjien tulee oma-aloitteisesti etsiä keinoja tukea näitä usein vapaaehtoisvoimin pyöriviä, opiskelijoiden omia järjestöjä – vaikka ne joskus ovatkin luonteeltaan vähän epävirallisempia. Mitä lähemmäksi opiskelijoita tuomme urheilun ja liikunnan, sitä useampi urheilee ja omaksuu liikunnalliset elämäntavat. Opiskeluaikana tutustuu moneen uuteen asiaan, ja mitä useampi opiskelija saadaan tutustumaan urheiluun, sitä vähemmän syntyy pitkässä juoksussa liikkumattomuuteen liittyviä terveysongelmia ja niistä aiheutuvia terveystaloudellisia kustannuksia. Liikuntapolitiikan keskeinen haaste onkin, miten saamme liikkumattomat liikkumaan. Opiskelijoiden kohdalla oman yhteisön voima ja kannustava esimerkki ovat tässä mielestäni erittäin tärkeät ajurit.
Korona on jo puolitoista vuotta kurittanut opiskelijoita rankalla kädellä. Opiskelijoiden mielenterveysongelmat ovat yleistyneet sydäntäsärkevän paljon, ja yksinäisyys on yksin yksiössä vietettyjen pitkien päivien jälkeen kasvanut huolestuttavan paljon. Nyt jos koskaan päättäjien tulisi tukea opiskelijoiden liikkumista ja yhteisöön kuulumista. Miten opiskelijoiden liikkumista pitäisi sitten urheilun saralla tukea?
Tässä OLL:n kuntavaalikärjet ovat mielestäni hyviä avaimia, olihan minulla viime vuonna etuoikeus päästä mukaan niitä ideoimaan SHS:n edustajana. Kaupunkipyöräilyä kehittämällä ja tekemällä sen opiskelijoille edulliseksi voimme tarjota opiskelijoille terveyttä tukevaa arkiliikuntaa sekä ilmastoystävällistä liikkumista. Sijoittamalla urheilupaikat kampusten ja opiskelija-asuntojen läheisyyteen madallamme liikkumisen kynnystä ja helpotamme opiskelijajärjestöjen treenitapahtumien järjestämistä. Priorisoimalla opiskelijaliikunnan toimijoita kenttävuorojen jaossa sekä varmistamalla opiskelijoiden edulliset liikuntamaksut avitamme opiskelijoiden pääsyä urheilun pariin. Tärkeä keino on siis madaltaa liikkumisen kynnystä mahdollisimman paljon.
Kyse on usein kuitenkin resursseista. Mielestäni liikunnalle pitää suoda riittävät resurssit, koska panostukset liikkumiseen tarkoittavat lopulta vähemmän terveyskustannuksia. Ehkäisevät toimet ovat fiksuja niin inhimillisestä kuin talouden näkökulmasta. Pitää kuitenkin myös varmistaa, että resurssit käytetään mahdollisimman tehokkaasti. Koordinaatio on mielestäni tapa kohdistaa resurssit paremmin.
Kuluneiden viiden vuoden kokemusteni perusteella Helsingin opiskelijaliikuntaa vaivaa koordinaatiovaje. Kenttä on aika sirpaloitunutta. Helsingissä on monta hyvää opiskelijaurheilutoimijaa, jotka tekevät paljon työtä liikuntamahdollisuuksien järjestämiseksi opiskelijoille. Korostan tässäkin yhteydessä opiskelijajärjestöjen tärkeyttä. Toimijat tekevät kuitenkin töitä itsenäisesti, ja alustaa eri osapuolten jatkuvalle vuoropuhelulle ei mielestäni oikeastaan ole. Omat kokemukseni saattavat juontua omasta saamattomuudestani, mutta en sitä usko. Kun olen keskustellut aiheesta eri järjestöjen toimijoiden ja opiskelijaliikunnan parissa työskentelevien parissa, moni on jakanut käsitykseni.
Siksi ehdotinkin OLL:n kuntavaalipaneelissa 12.5., että Helsinkiin tai pääkaupunkiseudulle perustetaan uusi yhteistyöverkosto opiskelijaliikunnan edistämiseksi.
Verkostossa olisi edustettu laajasti eri opiskelijaliikuntatoimijoita. Ylioppilas- sekä opiskelijakuntien kuuluisi olla edustettuna, ja mukana olisi myös korkeakoululiikunnan toimijoita sekä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen hyvinvointia edistävät työntekijät. Lisäksi mukaan voisi kutsua seuroja ja yrityksiä sekä opiskelijoiden etua ajavia järjestöjä. Tärkein osapuoli olisi kuitenkin Helsingin kaupungin liikuntatoimien edustajat sekä urheilupäättäjät. Helsinki suoriutuu liikuntapalveluista mielestäni hyvin, mutta uskon, että kuulemalla opiskelijoita laajemmin voimme käyttää liikuntaresursseja vieläkin paremmin edistämään opiskelijoiden hyvinvointia.
Verkosto voisi kokoontua pari kertaa vuodessa, ja koollekutsujaksi on varmasti halukkaita järjestöjä opiskelijaliikkeestä. Jos minä tulen valituksi valtuustoon tai minulle suodaan vaalien myötä, jossa voin vaikuttaa urheilun edistämiseen, sitoudun olemaan mukana tämänkaltaisessa verkostossa.
Verkosto ei tietenkään itsessään ratkaise yhtään mitään. Se ei tarkoita sitä, että urheiluun tai opiskelijoiden hyvinvointiin ei tarvitsisi muuten panostaa. Verkostossa, jossa pelkästään heilutetaan käsiä, ei tietysti hyödytä yhtään ketään. Kuitenkin hyvä koordinaatio on mielestäni edellytys tehokkuudelle. Jos haluamme liikunnan osaksi ratkaisua opiskelijoiden hyvinvointiin, meidän kannattaa tehdä yhteistyötä sen edistämiseksi.
Oscar Byman
Kirjoittaja on 25-vuotias RKP:n kuntavaaliehdokas Helsingissä. Oscar opiskelee kauppatieteitä Hankenilla ja on pitkän linjan opiskelijavaikuttaja. Talous, kestävä kehitys ja urheilu ovat tärkeitä teemoja.
PS: Laajemmin urheilusta Helsingissä fudisaiheisella videolla, joka löytyy Instagramista @oscarerik_.
Kirjoitus aikaisemmin julkistettu OLL:in nettisivulla: Oscar Byman: Liikunta osana ratkaisua opiskelijoiden hyvinvoinnille - Opiskelijoiden Liikuntaliitto – OLL
Kommentarer
Skicka en kommentar