Helsinki Green New Deal

 Vi måste bekämpa klimathotet effektivt.  

Ilmastonmuutosta on torjuttava tehokkaasti. Tiivistelmä alla.

 

Climate change needs to be fought efficiently. Summary in the end.

 

Klimatkrisen är det mest överhängande hotet vi har över vår framtid. Den hotar vår natur, vårt sätt att leva och vår trygghet - den hotar oss, alla människor. Men ännu är vi inte förlorade. Vi kan vända hotet till en möjlighet - och att behandla det som så är en början på lösningen.

Klimatförändringen, och framförallt åtgärder för att motverka den, har funnits i mina tankar i många år. Klimatförändringen har bl.a. ingått i mina biämnesstudier i företagsansvar, jag har läst otaliga böcker och tidningsartiklar, jag har tangerat den i mitt tidigare jobb på riksdagen, jag har diskuterat den med företagsledare och politiker samt skrivit en artikelserie om hållbar utveckling. En sak har jag blivit övertygad över. Det är att för att vi effektivt ska få alla med i arbetet mot klimatförändringen, måste vi göra det lönsamt.

Tillväxten som präglat den globala ekonomin sedan 1800-talet har varit den mest avgörande utvecklingen för vårt kollektiva välbefinnande i mänsklighetens historia. Kapitalismen har lyft hundratals miljoner människor ur fattigdom, gett oss tillgång till vård och välfärdstjänster och drivit fram en teknologisk utveckling som gett oss en levnadsstandard som man knappast ens kunde drömma om när våra mor- och farföräldrar föddes. Världen är långt ifrån perfekt i oändligt många avseenden, men som helhet har vi det nästan så bra som vi nånsin har haft det. Den ekonomiska utvecklingen står att tacka för det.

Tyvärr kan vi inte bortse från den ekonomiska utvecklingens avigsidor - varav den globala uppvärmningen är den mest trängande. Vårt begär för framsteg och höjd levnadsstandard har gått framåt som en travhäst med skygglappar - med en otrolig fart men utan att titta till sidorna. Utvecklingens drivkraft har varit att konstant göra saker billigare, bättre och effektivare. Fossila bränslen ansågs länge vara alla tre. Vår ekonomi blev därför så beroende av dem att de varit svåra att göra oss av med. 

Kring 1990-talets början började forskare på allvar varna för att växthusgaserna som förbränningen av de fossila bränslen ger upphov till stannar i atmosfären och leder till den accelerande globala uppvärmningen. Sedan den varningen har vi lagt till nästan hälften av alla de koldioxidutsläppen som beror på mänsklig aktivitet i atmosfären. Det här måste få ett slut. 

Vi måste först bli koldioxidneutrala, efter det helst till och med börja binda mera koldioxid än vi släpper ut. I Helsingfors ska kolneutralitet tills 2035 - SFP och jag likaså vill att det ska hända redan 2030. För att vi ska nå det måste vi hålla några saker i minnet. 

För det första, ska vi inte ge upp tanken om ekonomisk utveckling, tillväxt och fria marknader, tvärtom behöver vi dem. Men utvecklingen måste vara hållbar, tillväxten härstamma från klimatvänlig aktivitet som antingen ersätter smutsig teknologi eller rentav binder koldioxid. Dessa utvecklas och kommersialiseras av företag som drivs av ett vinstintresse, och som fått kapital av investerare för att de delar företagets tro på att vad de utvecklar inte bara gynnar klimatet, utan även plånboken. 

Fria och effektiva marknader med klimatneutrala incitament kan tillsammans med viljestarka politiker motverka klimatförändringen väldigt effektivt. Det är på marknaderna som gröna innovationer uppkommer, och det är via marknaderna vi kommer åt att ta dem i bruk. Vi har finska företag som redan har teknologier att fånga upp koldioxid från luften och producera både mat och bränsle. Det är dylika lösningar vi behöver på alla sektorer och dessa företag behöver kapital för att utvecklas och växa. Vi måste överge tanken, som frodas i valmaskiner, att det finns en inbyggd motsättning mellan ekonomiska intressen och att vara miljövänlig. 

För det andra, måste vi bekämpa rätt fiende. Och fienden är de skadliga utsläppen. Vi måste undvika skuldbeläggning i klimatdebatten - exempelvis är det inte bilisterna vi måste bli av med, utan utsläppen som bilarna ger upphov till - därför måste vi med främst morot (subventioner), men också med piska (skatt på fossila bränslen), åstadkomma en övergång till utsläppsnål trafik. Kort sagt, om vi som politiker vill bekämpa klimatkrisen effektivt och realistiskt måste vi bygga system som gör det lönsamt att vara miljövänlig - och dyrt att producera de skadliga utsläppen. I vissa sektorer har vi nått längre än i andra, förnybar energi är ett av dem. Redan för ett år sen var nämligen förnybar energi det billigastesättet att producera att producera el i största delen av världen. Samma utveckling måste vi nu få till stånd i andra sektorer. För det är nog så, att även den mest inbitna och trångsynta klimatskeptikern gör klimatåtgärder om hen gynnas ekonomiskt av det. 

Ekonomisk vinning får inte bli ett självändamål. Men att skapa en grön ekonomi genom att belöna företag som utvecklar hållbara innovationer, göra det lönsamt för att vara miljövänlig och skapa en marknad med kolneutrala incitament är vårt allra viktigaste verktyg.  

Ilmastonmuutosta on torjuttava tehokkaasti.

Ilmastonmuutos on vakavin uhka meidän tulevaisuudelle. Meidän on keskityttävä ydinongelmaan - miten voimme vähentää hiilipäästöjä ja siirtyä hiilineutraaliin talouteen. Kestävästä kehityksestä johtuva talouskasvu on yksi suurimmista mahdollisuuksistamme. Ja se sen on myös oltava, jos haluamme siirtyä vihreään talouteen. Tarvitsemme investointeja, innovaatioita ja kannustimia näiden innovaatioiden kehittämiseksi sekä käyttöönottamiseksi . Yksinkertaisesti sanottuna - meidän on tehtävä halvemmaksi ympäristöystävällisyys ja kalleimmaksi saastuttaminen. Voimme saavuttaa vihreän talouden, jos kehitämme asianmukaiset kannustimet hiilineutraaliuuteen.


Climate change needs to be fought efficiently

Climate change is a serious threat. We need to focus on the core problem – how we can lower carbon emissions and transfer into a carbon neutral economy. Economic growth originating from sustainable development will be one of our greatest assets. And it needs to be just that if we want to achieve a shift to a green economy. We need investments, innovations and incentives to deploy and scale those innovations. Put it simply – we need to make it cheaper to be environmentally friendly and more expensive to pollute. We can achieve a green economy if we develop proper incentives for carbon neutrality.

 

Kommentarer