Världens bäst fungerande stad kräver världens bäst fungerande näringslivspolitik

Maailman toimivin kaupunki tarvitsee maailman toimivimman elinkeinopolitiikan. Yhteenveto lopussa.

The most functional city in the world needs the most functional business policy in the world. Brief in the end. 

Helsingfors vision är att vara världens bäst fungerande stad. Det är ett utmärkt mål. De offentliga tjänsterna är centrala för stadens funktionalitet. När vi talar om välfärd, måste vi också tala om hur den skapas. Företag skapar välfärd. Helsingfors behöver framgångsrika företag som kan växa och skapa arbetsplatser för det alltjämt ökande antalet Helsingforsare. Människor behöver ha ett jobb att gå till för att vi ska ha en hållbar stadsekonomi, högklassiga offentliga tjänster och välmående invånare.

Coronapandemin har lett till ekonomiskt osäkra tider och det är ännu svårt att förutspå hur stor räkningen till slut kommer att bli. Tack vare en välskött ekonomi och ansvarsfulla beslutsfattare gick Helsingfors ändå in i krisen med överskott i kassan från tidigare år. När vi återhämtar oss från krisen är det viktigt att värna om vår konkurrenskraft. Helsingfors måste fortfarande ha kapacitet att investera för framtiden. Helsingforsregionen borde också i fortsättningen ha det lägsta skattetrycket bland fastlandets regioner. Finansministeriets ekonomiska översikt, som visar att Finland faller efter de nordiska länderna i både sysselsättning och tillväxt är oroväckande. Huvudstadsregionen är i en nyckelroll för att Finland inte ska halka efter i utvecklingen.

Till följd av pandemin har arbetslösheten i Helsingfors ökat kraftigt enligt Arbets- och näringslivsministeriets siffror. 61% fler Helsingforsare var arbetslösa (inkl. permitterade) i december jämfört med ett år tidigare, av under 30-åringar nästan dubbelt så många. Helsingfors har en stor servicesektor och bara vi återigen börjar använda tjänster som barer och restauranger är det ett rimligt antagande att siffrorna kommer att vända till det bättre. Detta förutsätter dock att arbetsplatserna finns kvar. Företagen bör stödas för att klara sig genom krisen och så fort som det är tryggt borde vi gradvis öppna upp samhället så att företagen kommer igång igen.

På lång sikt är de viktigaste åtgärderna för att öka sysselsättningsgraden satsningar på utbildning, grundvalen för vårt välfärdssamhälle. Vi kan bara utvecklas genom ett starkt humankapital. Just utbildning är ett ypperligt exempel på gemensamma problem för den offentliga och privata sektorn - lika mycket som beslutsfattare vill ha bra skolor och tillgänglig utbildning behöver företagen kompetent arbetskraft. För att motarbeta den strukturella arbetslösheten behöver vi stärka livslångt lärande, skapa processer för lärlingsavtal som gynnar både de studerande och företagen och göra utbildning tillgänglig så att alla kan ta del av den och hållas med i utvecklingen. Stödfunktioner som studierådgivning, skolkuratorer och studiehandledning är viktiga för att löftet om en jämlik utbildning ska uppfyllas. Vi behöver stärka integreringen av personer med utländsk bakgrund i den finska arbetsmarknaden. Satsningar behöver göras framförallt på tillgänglig utbildning och språkkunskaper. Staden ska aktivt samarbeta med läroinrättningar för att ta fram utbildningsprogram för invandrare som bygger på individernas tidigare utbildningsnivå och färdigheter - ett utmärkt exempel på detta är Hankens Business Lead-program.

Företagsamhet, entreprenörskap och innovation är viktiga byggstenar för utveckling. Dessa element erbjuder i bästa fall även lösningar för klimatkrisen. Helsingfors ska bli bättre på att uppmuntra till företagsamhet. Ett brett utbud av stödtjänster finns till för att stödja företagare, dessa bör göras tillgängligare och företagare ska erbjudas praktisk vägledning för att använda dem. Staden bör också sträva efter att sänka tröskeln att starta företag. 

Företagsamhet kan erbjuda en meningsfull sysselsättning för många ungdomar - information och stöd för detta ska göras tillgängligt där ungdomar rör sig, till exempel i skolor och ungdomsgårdar. Genom att uppmuntra och stödja ungdomar till företagande kan vi i bästa fall även motverka marginalisering och segregation. Helsingfors ska modigt ta i bruk nya innovationer och stödja företag som utvecklar dem. Det allra viktigaste är ändå att det existerar en gemensam förståelse mellan företagare och politiska beslutsfattare så vi undviker byråkratiska fällor. En entreprenör föreslog för mig att alla fullmäktigeledamöter borde fungera som rådgivare för en start-up - intressant tanke som säkert skulle vara till nytta för båda parter.

Ekvationen ter sig relativt simpel. Om vi har företag som är framgångsrika, har vi en högre sysselsättning, och båda ökar de skatteintäkter som vi använder till att finansiera välfärdssamhället. Företag ger oss också service som restauranger, butiker och idrottshallar - och företag säljer också kritiska tjänster till andra företag som ytterligare stödjer näringslivets förutsättningar. “Kaikki vaikuttaa kaikkeen” - allting påverkar allting.

Om vi sköter vår ekonomi sunt har vi råd att på lång sikt också upprätthålla och utveckla de välfärdstjänster som staden erbjuder. En ansvarsfull ekonomiförvaltning är därmed centralt för att Helsingfors också i framtiden ska kunna erbjuda högklassig utbildning och sjukvård, blomstrande kulturliv, sporrande motionstjänster och smidig kollektivtrafik. 

Det är viktigt att komma ihåg att politiker inte skapar arbetsplatser, men nog förutsättningar för det. Företagens roll för stadens utveckling ska inte underskattas. Världens bäst fungerande stad kräver världens bäst fungerande näringslivspolitik.  

Yhteenveto:

Helsingin visio on olla maailman toimivin kaupunki. Tässä korostuvat toimivat julkiset palvelut. Tarvitsemme menestyviä yrityksiä ja korkean työllisyyden, jotta pystymme jatkossakin rahoittamaan ja kehittämään julkisia palveluja. Talouden on oltava vakaalla pohjalla ja kaupungin on kyettävä investoida tulevaisuuten myös koronan jälkeen. On myös pidettävä huolta siitä, että työpaikat, etenkin palvelualoilla, säilyvät pandemian läpi. Pitkällä tähtäimellä on panostettava saavutettavaan koulutukseen, jotta voimme taata osaavan työvoiman. Yrittäjyyteen ja innovaatioon on panostettava ja elinkeinopolitiikkaa on kehitettävä yhteistyössä yritysten ja yrittäjien kanssa. 

Brief:

Helsinkis vision is to be the most functional city in the world. This highlights functional welfare-state services. We need successful companies and high employment levels to be able to fund and develop public services also in the future. The City’s economy needs to be kept in balance and we need to be able to invest for the future post-covid. We need to make sure that jobs, particularly in the service sector, survive the pandemic. In the long run we have to invest in accessible education to ensure human capital. Entrepreneurship and innovation needs to be encouraged and business policy needs to be developed in dialogue with companies and entrepreneurs.  


Kommentarer