Helsingfors ska vara världens bästa studiestad

Helsingin tulee olla maailman paras opiskelijakaupunki. Yhteenveto lopussa.

Helsinki should be the best city in the world to study in. Brief in the end.



Att kommunalvalet inte är viktigt för studerande är en myt. Det är sant att frågor som ofta anses vara mest relevanta för studerande, högskolepolitik, studiestöd- och lån etcetera, får mera synlighet då det kommer till riksdagsval. Det är lättare att lyfta fram studerande i diskussioner kring hur de stora linjerna kring hur vårt utbildningssystem ska formas.

I universitetsstäderna är kommunalvalet dock ett synnerligen viktigt val för studerande. Vi väljer våra representanter i stadsfullmäktige, som är det organ som tar beslut i de frågor som ligger närmast vår vardag.  Stadsfullmäktige beslutar bl.a. om hurdana bostäder studerande ska bo i, hurdana transportmedel vi rör oss med, hurdana tjänster vi har tillgång till och hur vår stadsmiljö ser ut. Valdeltagandet bland unga i kommunalvalet är traditionellt lågt, i kommunalvalet 2017 röstade bara cirka en tredjedel av under 26-åringarna. I vår hoppas jag att du som studerande, som kanske röstar första gången i ett kommunalval, väljer att rösta och på det sättet göra din röst hörd.

Studerande är stadsinvånare som alla andra. Även om studerande inte är en homogen grupp finns det saker som många av oss har gemensamt - studerande är ofta unga, har en låg inkomst, rör sig mycket med kollektivtrafik eller längs lättrafikleder, och har en bred social krets. Helsingfors och huvudstadsregionen har flera universitet och högskolor. Många , inkluderat undertecknad, flyttar första gången bort från sin familj då man börjar sina studier i Helsingfors. Vissa är här tillfälligt, vissa slår rot i Helsingfors för livet. Att vara en studerande är en omvälvande och formande tid, som vissa upplever underbar, men som ibland också är skrämmande. Studielivet i Helsingfors är sitt eget unika kapitel. Studerande som grupp är en dynamisk gemenskap alla studerande är del av på ett eller annat sätt, oberoende av vad eller var man studerar. Det är av högsta vikt att det i stadsfullmäktige finns ledamöter som förstår vad det betyder att vara studerande just nu. Studerandes vardag ändras konstant, inte minst nu under coronapandemin. Därför är det viktigt att det i stadsfullmäktige finns ledamöter som har ett nära förhållande till studerande som grupp och lyssnar på studerande.

Helsingfors har alla förutsättningar att vara världens bästa studiestad. Vi har universitet och yrkeshögskolor av hög kvalitet, med mycket studerande och värdefulla studentikosa traditioner, blomstrande sociala gemenskaper som student- och studerandekårer, ämnesföreningar och nationer som för oss samman och vi har offentliga rum som parker, stränder och torg där vi kan samlas.

Helsingfors måste värna om sina studerande:

  • Det ska finnas mångsidiga och förmånliga boendemöjligheter för studerande. Planläggningen måste beakta att det byggs tillräckligt med bostäder riktade åt studerande. Bostäderna ska planeras nära campusområden. Nya sätt att bo ska beaktas, många studerande är till exempel redo att bo i en mini-enrummare om priset är rätt.
  • Studerande ska kunna röra sig smidigt och förmånligt. Vi ska se till att det finns goda trafikförbindelser och lättrafikleder mellan campusområdena och de områden där studerande bor och rör sig. HSL bör sträva efter att ta tillbaka 50% studeranderabatt och ge studeranderabatt också på enkelbiljetter, enligt samma logik borde studeranderabatt också kunna fås på stadscyklarna. Stadscykelnätverket ska utvecklas.
  • Helsingfors ska aktivt främja studielivet och dess traditioner. Staden ska vara tillmötesgående när det kommer till att ordna studievenemang på offentliga platser. Studentorganisationernas behov av utrymmen för sin verksamhet ska stödas i mån av möjlighet.
  • Universiteten och yrkeshögskolorna ska vara naturliga samarbetspartners för staden. Den högre utbildningen bör utvecklas som ett ekosystem tillsammans med grannstäderna och deras läroinrättningar.
  • Helsingfors ska stöda studerandes fysiska och psykiska välmående. Staden ska erbjuda motionstjänster, samarbeta med studerandes idrottsorganisationer och stöda tillgången på tjänster som främjar psykisk hälsa. Ansvaret för vården av utbytesstuderande flyttade vid årsskiftet från Studenthälsan till staden, därför måste staden också garantera tillgång till vård på engelska.

Studerande är experter på vad studerande behöver, därför är det viktigt att studerande har möjlighet att komma till tals med beslutsfattarna. Sen jag fick äran att fungera som fullmäktigeordförande vid Svenska handelshögskolans studentkår 2017 har jag haft möjlighet att på olika nivåer arbeta för studerandes bästa. Genom fantastiskt lagarbete har vi fått resultat till stånd i flera olika sammanhang. Nu hoppas jag få förtroendet att de kommande fyra åren fortsätta verka för studerandes och Helsingfors bästa i stadsfullmäktige. Den bästa intressebevakningen sker från insidan.


Vallöften är ibland knepiga, ändrade omständigheter, verkligheten eller realpolitikens krav kan leda till att i kampanjen nog så löftesrika politiker får äta upp sina slagord. Jag lovar dock, med handen på hjärtat, att om jag blir invald till stadsfullmäktige i kommunalvalet i april - då kommer jag att svara i telefonen då student- och studerandekårerna, ämnesföreningarna, nationerna eller andra studentorganisationer ringer.
 

Coronarestriktionerna har drabbat oss studerande hårt, med avbokade evenemang och avsaknad av allt det sociala som hör till studielivet till. Jag vill avslutningsvis lyfta på hatten för alla er frivilliga studentkårs- och föreningsaktiva som hela pandemin gjort det bästa av situationen och gjort er besväret att ordna studientevenemang. Ni är guld värda för samhörigheten och för att hålla kvar bitar av studielivet trots att situationen ser ut som den gör. Ikväll, den 24.2, är det dags för SHS årsfest i virtuellt format (och imorgon givetvis virtuell zillis). Hoppas ni alla aktiva orkar kämpa ännu en stund så hoppas vi att vi snart kan återgå till det normala studielivet.


Suomeksi: Kuntavaalit ovat erittäin tärkeät vaalit opiskelijoille. Helsingillä on kaikki edellytykset olla maailman paras opiskelijakaupunki. Tarvitsemme monipuolisia ja edullisia opiskelija-asuntoja, sujuva ja edullinen julkinen liikenne sekä toimivat palvelut. Helsingin tulee edistää opiskelijakulttuuria. Yliopistot ja korkeakoulut ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita kaupungille.
Opiskelijan arki muuttuu jatkuvasti, tämä pandemia-aika on hyvä todiste siitä. Siksi on tärkeää, että meillä on kaupunginvaltuutettuja, jotka ymmärtävät ja kuuntelevat opiskelijoita. Jos minut valitaan huhtikuussa valtuustoon - lupaan vastata puhelimeen kun ylioppilas- ja opiskelijakunnat, ainejärjestöt, osakunnat ja muut opiskelijajärjestöt soittavat.


English: The municipal elections are an important elections for students. Helsinki has everything it takes to be the best city in the world to study in. We need versatile and affordable student housing, accessible public transport and functional services. Since exchange students no longer belong to the Student Health Services Helsinki needs to make sure care and medical services are available in English. Helsinki should promote student culture. Universities are important partners for the city.

Being a student changes constantly. Therefore, it is important that we have elected officials that understand and listen to students. If I’m elected to the City Council in April - I promise to pick up the phone when the student associations call.


Kommentarer